tiistai 18. elokuuta 2015

Vastuullinen toiminta verkkoympäristössä

Vastuullinen toiminta verkkoympäristössä
Internet on monin tavoin omalaatuinen media. Internetin kautta voit tavoittaa ihmisiä ympäri maailmaa. Netistä saa paljon hyödyllistä tietoa, mutta aina täytyy ottaa huomioon, että kaikki ei välttämättä ole totta. Tiedon lisäksi verkossa on runsaasti viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita.
Nettiä käytettäessä tulee aina olla varovainen ja noudattaa lakeja ja sääntöjä. Netti ei ole paikka ilman sääntöjä ja lakeja. Suomessa noudatetaan Suomen ja EU:n lakeja netissä ollessa. Lakien rikkomisesta, seuraa samat rangaistukset, mitä normaalistikin lakien rikkomisesta tulee. Vankeutta, sakkoja jne…
Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä. Viestinnän ja netin vapauteen liittyy aina myös vastuu. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivunsa sisällöstä. Verkossa olevat sivut näkyvät kaikille maailman nettikäyttäjille. Älä siis laita sivulle herjaavaa tai loukkaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään.
Netiketti (uudissana sanoista ”netti” ja ”etiketti”) on nimitys tietoverkon käyttöä koskeville epävirallisille sopivaisuussäännöille.Jotta Internetin käyttö olisi mukavaa ja joustavaa, kannattaa noudattaa netikettiä. Virallista netikettiä ei ole olemassa, mutta monet tahot ovat yrittäneet muotoilla jonkinlaista netikettiä. Netikettejä on monta versiota, mutta kaikissa sisältö on suurinpiirtein sama. Netiketti korostaa kohteliaisuutta ja vakiintuneiden käytäntöjen noudattamista. Eri ihmiset käsittelevät asioita eri tavalla ja lukija saattaa olla toisesta kulttuuripiiristä, jolloin väärinkäsitysten vaara lisääntyy.
Netikettiin kuuluu kaikenlaisia sääntöjä mm. viestien kirjoittelusta. Nettiin kirjoitellessa on helppo unohtaa, että tekstin lukijat ovat oikeita ihmisiä, joten ole kohtelias nettiin kirjoittaessasi. Kirjoittaessaan nettiin ilkeitä asioita toisille, ei ole mitään pelättävää, sillä viestin vastaanottaja on ruudun takana. Ruudun taakse on helppo piiloutua. Älä kirjoita toisille sellaisia viestejä, joita et olisi valmis sanomaan kasvotusten. Harkitse myös tarkkaan mitä kirjoitat nettiin, sillä mitä nettiin kirjoittaa - jää nettiin. Nettikiusaaminen on laitonta siinä missä tavallinenkin kiusaaminen. Nettikiusaamiseen voi puuttua poliisi ja siitäkin voi seurata vankeutta tai sakkoja.
Netissä näkyy kaikenlaisia roskaposteja ja huijauksia. Ota huomioon, että sähköpostilla tulevat pila- ja onnitteluohjelmat saattavat levittää tietokoneviruksia ja tukkia sähköpostijärjestelmiä, siksi niiden avaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja harkintaa. Älä lähetä roskapostia/huijauksia kenellekään, lähetä vain asioita, joilla on oikeasti merkitystä ja hyötyä. Mieti ennen viestien lähettämistä, ovatko viestit tarpeellisia vastaanottajalle.
Anonyyminä kirjoittaminen toiselle on yleistä netissä, varsinkin nuorten parissa.. Anonyyminä voi kirjoittaa toisilleen mitä tahansa, sillä siitä ei jää kiinni. Tällaisia paikkoja on mm. Ask.fm, jossa nuoret yleensä pistävät ilkeitä viestejä toisilleen. Pahimmassa tapauksessa, nuori on tehnyt itsemurhan nettikiusaamisen takia.
Kunnioita toisen omaisuutta myös netissä. Käytä aina vain laillisia palveluja, äläkä lataa pelejä laittomasti.Toisen omaisuuden varastaminen/hyödyntäminen omiin tarpeisiin on laitonta. Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen on laitonta. Silloin puhutaan "hakkeroinnista". Hakkerointi on laitonta, eikä sitä pidä tehdä, siitä voi seurata jopa vankeutta Myös toisen käyttäjätunnusten ja salasanojen arvailu on kiellettyä.
Suojaa yksityisyytesi. Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Keksi hyviä salasanoja, ja vaihtele niitä välillä, äläkä käytä samaa salasanaa joka palvelussa, sillä jos joku saa tietää salasanasi, hän voi päästä jokaiseen palveluun mitä käytät.  Kerro itsestäsi vain ne tiedot mitä on pakko, esim. koko nimesi julkaiseminen netissä riittää mahdollisten ahdistelu tilanteiden syntyyn, sillä nimen perusteella on varsin helppo saada selville puhelinnumero ja osoitetiedot. Harva yhteisöpalvelun käyttäjä tulee ajatelleeksi, että yhteisöihin liittymällä paljastaa samalla paljonkin tietoa itsestään.Jos käytät Internetiä julkisella paikalla tarkista aina, ettei kukaan nää tietojasi.
Kaikki julkisessa verkossa julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot näkyvät ehkä jopa tuhansille ihmisille! Monet blogit, kuvagalleriat ja foorumit saattavat saada paljonkin julkisuutta verkon käyttäjien keskuudessa, mieti siis millaisen kuvan haluat antaa itsestäsi.
Älä luovuta tietojasi joka paikkaan. Maksukorttien tietoja ei myöskään kannata antaa mihin tahansa palveluun. Usein kannattaakin tarkistaa palvelun luotettavuus useammasta lähteestä, esim kotimaisten keskustelupalstojen ym. kautta.
Suomessa teoksilla on tekijän eliniän sekä 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen kestävä suoja-aika. Kyseisenä aikana ei teosta saa luvatta käyttää. Tekijänoikeuksien kaltaisilla lähioikeuksilla suojataan esittävien taiteilijoiden työtä. Sama laki pätee internetissä. Se, että teksti tai kuva on tavattoman helppoa kopioida, käsitellä ja julkaista uudestaan ei ole mikään puolustus lain rikkomiseen. Tekijänoikeus on voimassa vaikka web-sivulla ei olisikaan erityistä copyright-merkintää. Älä siis käytä aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja - johon sinulla ei ole oikeuksia.
Aineiston luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin. Jos et tiedä, saatko käyttää esim. kuvaa/tekstiä sivuilta, älä käytä sitä. Yleensä sivuilla lukee saako aineistoa lainata, mutta ilman lupaa ei saa lainata.
Netissä voi tutustua helposti toisiin ihmisiin, mutta aina kaikki eivät puhu totta. 15 vuotias tyttö, johon tutustuit netissä, ei välttämättä olekaan 15 vuotias tyttö, vaikka hän niin väittää. Todellisuudessa hän voi olla 30 vuotias mies, joka on keksinyt ikänsä ja sukupuolensa.
Haitallisten virusten (Virus= tietokoneohjelma, joka monistaa itseään ja leviää tietokoneesta toiseen) kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä.
Muista, että netti on kuin iso kopiokone, jokainen julkiseksi jaettu tieto voi jäädä nettiin ikuisesti, vaikka poistaisit kuvat/tekstit omalta koneeltasi. Tiedot ovat jo voineet kopioitua netin arkisto palveluihin, josta ne on melkein mahdotonta saada pois. Harkitse aina tarkkaan ennen kuin julkaiset mitään. Mieti, että haittaako jos tiedot jäävät ikuisiksi ajoiksi nettiin ja muista, että kaikki haluavat voivat nähdä tiedot.
Järjen käyttö on aina sallittua, ja netissä järkeä täytyykin käyttää. Netissä kannattaa aina toimia varovasti.
mac-459196_1280.jpg
Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietokonevirus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti